Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Οι σπάνιες γαίες μπήκαν ήδη στην πρώτη γραμμή του παγκοσμίου ενδιαφέροντος με την Ουκρανία να έχει αναδειχθεί προσφάτως σε μήλο της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α. για τα πολύτιμα ορυκτά που κοιμούνται στα σπλάχνα της.
Όσο μάλιστα και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράξενο, η μικρή σε έκταση Ελλάδα κατέχει μια απ' τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών στο έδαφος των οποίων κρύβονται πολύτιμα ορυκτά τα οποία έχουν τον πρώτο λόγο στην κατασκευή μπαταριών, κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, οπτικών ινών, lazer, δορυφόρων, καταλυτών θερμικών αυτοκινήτων, μέχρι πυραύλων, οπλικών συστημάτων, κινητήρων αεροσκαφών, ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.
Στη Χίο ανεδείχθη προσφάτως σε πρώτο θέμα συζήτησης και διένεξης μεταξύ της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και των ειδικών επιστημόνων, η προκήρυξη διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στην χαρακτηρισμένη σαν NATURA περιοχή της βόρειας Χίου που περιλαμβάνει 4 οικισμούς και καλύπτει μια έκταση 9.000 στρεμμάτων.
Οι γνώμες διίστανται ανάμεσα στους υποστηρικτές της εξόρυξης και στους φανατικούς της πολέμιους. Η κοινωνία της Χίου έχει μοιραστεί και οι διαμαρτυρίες όσων διαφωνούν εντείνονται με συγκεντρώσεις, αναρτήσεις μηνυμάτων στους τοίχους των οικισμών και έντονων διαξιφισμών στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αποφάσισα να μιλήσω με έναν από τους υποστηρικτές της εξόρυξης, τον συνταξιούχο υπάλληλο της ΔΕΗ και πρόεδρο της κοινότητας του Πιτυού Μιχάλη Φυτούση. Προκειμένου μάλιστα να ακούσω και την άλλη άποψη θα μιλήσω τις αμέσως επόμενες ημέρες και με έναν από τους φανατικούς πολέμιους της εξόρυξης.